Pekelné stroje 1-3

19. storočie a roboty sa snažia ovládnuť Zem pomocou mágie

l161042

Názov: Mechanický Princ, Mechanický Anjel, Mechanická Princezná

Autor: Cassandra Clare

Rok vydania v originálnom jazyku: 2010, 2011, 2013

Žáner: fantasy, romantické, historické, YA

Séria: Pekelné stroje

Diel: 1.-3. (všetky)

Tessa je pôvodom z New Yorku. Bratom bola pozvaná do Londýna avšak keď príde, dostane sa do rúk dvoch zlomyseľných dám, ktoré ju nútia odhaliť jej pravú podstatu, o ktorej ona samotná nemala ani tušenia. Tessa má zaujímavú schopnosť premeniť sa na osobu, ktorej predmet drží v ruke, nielen výzorom, ale dokáže sa dostať aj do ich hlavy. Tessa je smutná a zúfalá, pretože tie bosorky ju chcú dať nejakému Magistrovi. Vtedy tam ale vtrhne záhadný Will, ktorý ju zachráni a dovedie do Inštitútu, kde žije spolu s Jemom, Charlotte, Henrym, Jessamine, slúžkou, kuchárkou a sluhom. Tu Tessa začne odhaľovať, aký je svet naozaj, kto sú tie osoby zač, jej city k nim…

Pretože ma posadlo šialenstvo menom Pekelné stroje, prečítala som všetky 3 knihy naraz a tak teraz neviem a ani nechcem oddeliť jednu od druhej. Z toho dôvodu teraz píšem o všetkých 3 knihách. A pretože píšem o všetkých 3 knihách, nebudem dávať citáty, lebo by to boli spoilery a táto séria je na spoilery príliš dobrá.

Možno viete, možno nie, toto je predséria na Nástroje smrteľníkov, lepšie známu sériu Cassandry Clare. Pretože som čítala prvý diel- Mesto kostí, nemohla som inak a porovnávala som. Môžem povedať toľko, že dám Nástrojom ešte jednu šancu, len aby som videla, čo sa odvtedy zmenilo.

A zmenilo sa určite veľa, pretože táto séria sa odohráva cca v druhej polovici 19. storočia. V Inštitúte sú všetci pomerne nadčasoví a neriešia dobové návyky, preto sa stretávame s Tessinými poznámkami o tom, aké je nezvyčajné, že Sophie-slúžka sa rozpráva s jej “pánmi” ako s rovnými, že ženy nemajú byť vo vedení a aké je pre ne nezvyčajné mať na sebe nohavice, lebo je to akoby boli nahé…

No, je to historické, aspoň som sa pobavila. Predstavte si taký prístup dnes.

Je to čiastočne romantické, takže sa stretávame s neopätovanou láskou, nepochopenou láskou, tajomnými postavami a “milostným trojuholníkom”. Bez toho sa už kniha takmer ani nedá napísať, však? To bol povzdych, lebo viem, že sa s tým musím zmieriť, nie že by ma to až tak štvalo.

Ak ste čítali naše Knižné ponosy, spomínala som, ako hlavné hrdinky väčšinou čítajú klasiku. Toto je prvá séria, kde mi to nevadilo, lebo čo iné vlastne mala čítať, však?

Na záver poviem, že mne sa táto séria zdá o 150% lepšia ako Nástroje smrteľníkov, minimálne tu nemáme žiaden vzťah typu Jace + Clary (ak ste to čítali, rada sa o tom s vami porozprávam).

Preto túto sériu hodnotím na 9.3/10.

Pepa

Knihu kúpite v internetovom obchode BOXU.

5 thoughts on “Pekelné stroje 1-3

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.