Vianočná koleda

Čo je pravý zmysel Vianoc?

large-vianocna_koleda

Názov: Vianočná koleda (A Christmas Carol)

Autor: Charles Dickens

Rok vydania v originálnom jazyku: 1843

Žáner: klasické, vianočné

Séria:

Diel:

“Humbug!”

Navždy žijúci známy príbeh o starom, zlomyseľnom držgrošovi Ebenezerovi Scroogeovi a jeho hľadaní šťastného konca a zmyslu na tomto svete pokým má ešte čas.

K tejto knihe asi veľa nenapíšem, ale myslím si, že si určite zaslúži recenziu.

Kniha je klasika, čiže pochádza z “ďalekej” minulosti, čiže vo väčšine mladých čitateľov prebudí odpor ešte pred jej otvorením. Chcela by som aby tu tento predsudok nebol, no asi tomu v dnešnej dobe nezabránime. Môžeme len dúfať, že sa v budúcnosti umúdria, dospejú a dajú šancu i nesmrteľným príbehom ako je tento.

Ak ste videli rozprávku z roku 2009 a kvôli tomu dostali chuť prečítať si aj knihu, dajte na to! 😀 Film od Disneyho je neskutočný – úžasne a pútavo spracovaný a veľmi podobný knihe.

Keď väčšinou máme film podľa knihy, vieme, ako veľmi neznášame keď niečo popletú/vynechajú/zamenia. Tu to však nebolo tak viditeľné, vlastne skoro vôbec. Tvorcovia rozprávky si naozaj dali záležať na jej podobnosti s dielom a to sa cení.

Milujem tematické diela a toto bolo rozhodne jedno z nich. Je to krásny príbeh o duchu Vianoc (duchoch 😀 ), ktorý by mal byť prítomný v každej domácnosti počas najkrajšieho sviatku roka. Atmosféra, ktorú kniha navodila bola jedinečná, naozaj ste sa ocitli v tej dobe, cítili mráz Scroogeovho domu, lásku v rodinných kruhoch, priam ste cítili vianočného moriaka..

Možno som to prežívala trochu viac ako je normálne, ale o tom je čítanie kníh, nie? Čim viac nás pohltia, tým lepšie.

“Veselé Vianoce! Dočerta s veselými Vianocami! Čo sú pre teba Vianoce? Čas, keď ti treba zaplatiť účty, a nemáš čím, čas, ktorý ti pripomenie, že si zase o rok starší, ale ani o hodinu bohatší, čas, keď si robíš bilanciu a zistíš, že za tých dvanásť mesiacov ti nič dobre nevyšlo.”

Ebenezer Scrooge je jednoznačne symbolom pravého zmyslu Vianoc, je symbolom ich hlavného posolstva.

Kniha samozrejme používala dobový slovník a sem-tam nebolo jednoduché čítať ju, no po chvíli sa na to dá zvyknúť.

Pozrime sa, možno som sa predsa len trochu rozpísala.. Každopádne, ak hľadáte vianočnú inšpiráciu, neváhajte siahnuť po Vianočnej kolede, jej príbeh je nezabudnuteľný a každým milovaný!

Hodnotenie: 7/10.

Evi

Knihu kúpite v internetovom obchode BOXU.

1 thoughts on “Vianočná koleda

  1. […] Kniha o Vianociach: Charles Dickens – A Christmas Carol Kto by si cez Vianoce nechcel prečítať takúto klasiku? Asi všetci poznáme príbeh starého Ebenezera a som rada, že môžem byť týmto spôsobom konečne “donútená” nielen jeho príbeh vidieť (mimochodom, skvelé kreslené spracovanie, Vianoce sa bez neho neobídu), ale si ho aj prečítať. Dátum prečítania: 2.1.2017                             Recenzia: TU […]

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.