Polnočná dáma

Tieňolovci sú späť!

Názov: Polnočná dáma

Autor: Cassandra Clare

Rok vydania v originálnom jazyku: 2016

Žáner: YA, paranormálne, romantické

Séria: Tajomná temnota

Diel: 1.

Do sveta Tieňolovcov sa vraciame asi 5 rokov po Temnej vojne. Hlavnou hrdinkou je Emma Carstairsová, s ktorou sme sa mohli nejako stretnúť už v predchádzajúcich dieloch. Ona a jej parabatai Julian majú vyšetriť záhadné vraždy v Los Angeles (rovnakým spôsobom boli zavraždení aj rodičia Emmy) za cenu, ktorá sa neodmieta – návrat Julianovho najstaršieho brata od férov.
Táto kniha však neodhalí len kto je za vraždami, ale aj viac záhad, ktoré sa týkajú tieňoloveckého sveta.

“Toto nie je príbeh lásky.”
“Každý príbeh je príbehom lásky.”

Cassandra Clare a ja máme komplikovaný vzťah. Zatiaľ čo Mesto kostí sa mi nepáčilo vôbec a čítala som ho pred asi 5 rokmi (asi za to môže ten možný súrodenecký vzťah), tak Pekelné stroje sa mi páčili pomerne dosť. Preto som do čítania vstupovala opatrne, no keďže (e-)knihu som dostala na recenziu, tak som si povedala, že to za to stojí. Tým chcem povedať, že neskôr nájdete ešte jednu recenziu na skvelo.sk.

A čo sa týka tejto knihy tak… najprv som si musela nájsť, čo sa stalo v ostatných dieloch Nástrojov smrteľníkov, no aj tak som bola trošku mimo.

Našťastie Cassandra pristupovala k čitateľom tak, akoby ságu v podstate nepoznali, takže som sa necítila ÚPLNE mimo.

“Toto bolo normálne, takto to bolo vždy: rozprávali sa, počúvali, spolupracovali ako parabataiovia.”

Rýchla poznámka k prekladu a potom sa pustíme k zvyšku knihy. Nezvyknem čítavať už teraz veľa po slovensky/česky presne z dôvodu, že v prekladoch býva chyba alebo nám ujde vtip. Zaujímavého omylu sa dopustila prekladateľka Diana Ghaniová (ak ju poznáte, prosím, odkážte ju sem), keď “grilled cheese” preložila doslova ako grilovaný syr. Z toho by ste sa asi veľmi nenajedli a asi by to aj bolo celé od veci. V USA (alebo asi aj inde) si pod “grilled cheese” kúpite fabulózne vyzerajúci zapečený SENDVIČ SO SYROM!!!!!!!!!!!!!!!

Okej, späť ku knihe.

Tak ako v každej sérii ságy (hádam vám toto slovné spojenie dáva zmysel) sa ocitáme v ďalšom Inštitúte. Tentoraz sme v Los Angeles a ak aj vám funguje vnútorná predstavivosť pri čítaní, tak tento Inštitút mi bol oveľa sympatickejší ako ten New Yorkský, ktorý bol v Meste kostí.

Aj Emma mi bola sympatickejšia ako Clary, hoci poviem vám, že aj tá tu bola (či už v spomienkach alebo naozaj) a ako dospelejšia mi prišla o kúsok sympatickejšia. Ale naozaj len trošku.

Julian – Emmin parabatai – mi AŽ TAK sympatický nebol, nebola som si istá, aký vôbec je a celkovo, bol zvláštny.

Chybou knihy je, že, hmmm vedľajšiu? zápletku, ktorá sa asi bude tiahnuť celou trilógiou som uhádla hneď. A dokonca aj dôvod. (ak ste to čítali/nemáte problém so spoilermi, tak je to o tom, že parabataiovia sa nemajú zamilovať – prípad Emmy a Juliana – preto, lebo sú potom silnejší)

Ale čo sa hlavnej zápletky TEJTO knihy týka, tak bola vymyslená naozaj dobre. Vraždy boli zaujímavé a dostatočne záhadné a odhalenie bolo dosť šokujúce.

Inak… bola to DLHÁ kniha. Fakt dlhá. Než som sa do čítania dostala, tak mi to chvíľku trvalo ale potom to bolo celkom dobré. Dá sa však povedať, že keby sa príbeh osekal od niektorých zbytočných viet (niektoré opisy boli fakt od veci), tak by sa to možno čítalo ešte lepšie. Každopádne sme spoznali svet Tieňolovcov z inej strany (teda, asi) a nielen Tieňolovcov, ale aj férov.

“Som Tieňolovkyňa. Žartujeme rýchlo a zomierame mladí.”

A keď hovorím o féroch, to ma privádza k Markovi. Keď sa vrátil do sveta, bol celkom bezradný, dokonca mu unikali niektoré slovné zvraty. To bolo fajn, aspoň si uvedomíme, aká je naša reč zvláštna.

A jeho postava ma privádza k tomu, že sme mali striedavý pohľad do deja – Emma, Julian, Mark a Cristina boli tí, od ktorých sme toho mali najviac. Dobrý nápad (bolo to tak aj inde? Píšte, ja si teraz nepamätám), no každý pohľad iný od Emmy bol taký zvláštny, akoby menej neosobný.

No a zhrnuté, sčítané, podčiarknuté musím povedať, že Cassandra vyhráva 2:1, pretože si plánujem prečítať zvyšné dva diely!

Knihu hodnotím na 8/10.

Pepa

Knihu kúpite v internetovom obchode BOXU.

1 thoughts on “Polnočná dáma

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.