5 kníh, ktoré ma prekvapili

Asi sa to stane aj vám, že do niektorých kníh ste tak trochu donútení alebo od nich nečakáte veľa, či čakáte práve veľa. V takých prípadoch (ale aj iných, veď nie sme všetci rovnakí) sa častokrát stane (aspoň mne), že ma kniha (ne)milo prekvapí. 

Tak sa teraz pozrime na 5 takýchto kníh. Za túto super tému môže projekt Top Ten Tuesday, no na našom blogu sme rebelky a preto je to u nás skôr Top Five Monday.

1. Kým kohút nezaspieva

Ako asi mnohí, aj ja som túto knihu čítala kvôli škole. Niektoré knihy som si povedala, že rozhodne k maturitám prečítam (ak už nie všetky) a toto bola dráma, ktorá sa dá dobre nájsť aj na internete, ak vám nevadí čítať cez počítač, takže prečo nie. Druhá vec je, že ani veľmi nemáte na výber, keďže knižka sa už kúpiť nedá. A je to Google Drive, tak predpokladám, že je to pomerne legálne.

A bola som milo prekvapená! Táto divadelná hra ma naozaj bavila, dokonca som nemala taký ten útrpný pocit, aký mávam, keď čítam niečo pôvodne slovenské. Príbeh bol napínavý a ja som zostala dokonca dlhšie hore, aby som to dočítala. Rozhodne neľutujem (ako aj mnohí iní, ktorí tejto knihe šancu dali) a odporúčam – aj ak máte dávno po maturitách! Kým kohút nezaspieva vám má čo ponúknuť aj v dnešnej dobe.

2. Drak sa vracia

A ešte jedna z tých povinných. Prečítaná približne v rovnakom čase, ako Kohút. A napriek tomu, že sa mi predchádzajúca kniha páčila viac, dobrý bol aj Drak. Napriek tomu, že sa dej odohrával na dedine, malo to oveľa lepší spád a nápad a čo ja viem čo iné, ako Jozef Mak (ten bol pre mňa absolútne hrozný).

Ako som už povedala, kniha sa mi páčila a rozhodne by som ju odporúčala. Možno už nie ľuďom po maturite, lebo podľa mňa už nemá toľko toho čo ponúknuť ako tá predchádzajúca, ale ak máte pred maturitou a hovoríte si ,,asi by som mal/a niečo prečítať,” tak toto vôbec nie je zlá voľba. Mohli by ste dopadnúť aj horšie (viď. Jozef Mak, Na západe nič nové – čo sa ale napríklad Evi páčilo, čo dokazuje v recenzií a dokonca aj v tomto článku).

3. Portrét Doriana Graya

Zdá sa, že sa nám tu téma klasík a povinného čítania trošku opakuje. Toto však nie je povinné čítanie v zmysle “ak o tomto diele nebudete nič vedieť, nezmaturujete” ale skôr také, že naša angličtinárka nám dáva robiť veci aj nad rámec povinností a jeden rok sme čítali práve túto knihu. Teda, niekto po anglicky, niekto po česky/slovensky, niekto dočítal a niekto nie.

Mňa kniha zaujala (čo ostatne dokazuje aj recenzia) aj napriek staršiemu zasadeniu deja a len utvrdila moju túžbu čítať v angličtine. Oscar Wilde do knihy zahrnul niekoľko zaujímavých citátov a asi to bol aj práve on, kto zapríčinil, že som dala väčšiu šancu svetovej klasickej literatúre.

4. Žiarenie

Keď sa povie kráľ hororov a vôbec meno Stephen King, tak od jeho diel čakáte niečo, čo vo vás povie WAU, toto som nečakal/a. Preto som si povedala, že by asi bolo na mieste od tohto celosvetovo uznávaného spisovateľa niečo prečítať. Po malom výskume som si zúžila výber na jeden horor – Žiarenie a 11/22/63. Kedysi dávno som navyše od Kinga začala čítať Joyland a tých prvých pár strán sa mi páčilo, tak som si povedala, že taká známa a často čítaná kniha ako Žiarenie musí byť niečo extra.

Takže ako vidíte, očakávania boli obrovské a realita? Realita bola hrozná. Dej sa strašne naťahoval a celkovo to čítanie bolo viac utrpením ako potešením. Takže tak. Neodporúčam.

5. Stopárov sprievodca galaxiou

Aj od tejto knihy som mala veľké očakávania. Takmer všade počujete otázku, že čo je odpoveď na otázku, aký je význam života, vesmíru a vôbec a viete, že to je 42 a tak si poviete, že ak sa tam nachádzajú takéto filozofické úvahy, tak asi to bude celkom fajn, celé, nie? A navyše všetci vieme (aspoň, ak vám Martinus posiela newsletters), že správny stopár musí cestovať s uterákom a že nemáme panikáriť a tak.

Takže toto je mierne panikárenie, pretože TÁ KNIHA NESPĹŇA CELKOM PREDSTAVY. Viete, akože… Tá prvá kniha ešte ako tak. Aj keď sa blížite k záveru a stále sa nič poriadne nestalo a vy čakáte, že sa niečo konečne stane a… No a potom sú tu tie ďalšie diely, ktoré idú dosť dole vodou. Nie je to ono. Autor sa snažil byť veľmi kryptický alebo vtipný alebo tak, ale mám pocit, že miestami sa to minulo účinku.

Tak čo, ktoré knihy milo či nemilo prekvapili vás? A čítali ste niektorú z týchto? Zhodneme sa, alebo nie?

Pepa

2 thoughts on “5 kníh, ktoré ma prekvapili

  1. Od Bukovčana som čítala Luigiho srdce a po tom, čo som čítala tento článok, som si pri najbližšej príležitosti požičala hru Kým kohút nezaspieva. Teraz som ju dočítala a naozaj je výborná. Dej (fakt by ma zaujímalo, ako znášajú spoilery v učebniciach literatúry tí, ktorí sa im inak všemožne vyhýbajú…) aj niektoré krátke úryvky som si pamätala zo školy, a aj vtedy sa mi to zdalo byť zaujímavé dielo, takže to nedávam do kategórie “kniha, ktorá ma prekvapila”, ale určite super, že som ju tu videla a vďaka tomu som si ju prečítala. Kniha má názov Zvieracia trilógia, sú tam tri hry so “zvieracími” názvami, takže teraz pokračujem ďalšími dvomi.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.