Typy kníh, ktoré sú vhodné v lete k vode

Dalo by sa argumentovať, že každá kniha je vhodná na leto, či k bazénu alebo moru.  Niekto preferuje v lete čítať ľahké letné romance alebo takzvané contemporaries, niekto zase dobieha svoj nekonečný stoh kníh na TBR zozname (kníh, ktoré chceme čítať).

Ja vám však v článku prinesiem konkrétne vhodné kategórie aj s krátkym (možno – pravdepodobne – nezmyselným) vysvetlením, prečo je to tak.

1. Ľahké letné romance

Pozrite, pre niečo sa tieto knihy vtedy čítajú. Či ich zhltnete za hodinu alebo v priebehu troch hodín, dokážete ich čítať aj pri miernom rozruchu. Alebo vám nebude zrovna ľúto, že tú knihu musíte odložiť, keď si idete pre osviežujúci nápoj či schladiť sa do vody – veď kvôli tomu ste tam, nie? Čo tam po knihe, tá vám do zimy neujde. Mne sa napríklad osvedčila séria s Larou Jean. Okrem toho, že stále hovorila o koláčoch a ja som potom bola hladná. Aha, no tak toto možno nebude vhodná voľba aj z toho dôvodu, že mi bolo vždy veľmi ľúto, keď som ju odložila, takže som ju radšej čítala pár hodín v kuse a potom smutne odložila na to, aby som sa k nej ani nie o hodinu opäť vrátila.

2. Knihy, ktoré vás desia

Znie vám to ako zvláštna voľba? Možno, ale poďme sa nad tým spolu zamyslieť. Tieto knihy vo vás majú vzbudiť zimomriavky. Super! Aspoň vám nebude tak teplo. Druhá vec je, že keď čítate desivú knihu, ktorá väčšinou vzbudzuje temnú desivú chladnú atmosféru, nie je nič lepšie čítať ju počas horúceho slnečného letného dňa. Prečo? Lebo sa tieto dva rôzne efekty nulujú a vy získate skvelý príbeh a aj budete môcť v noci spať – lebo do noci je ďaleko! A nemusíme hovoriť len o hororoch, ale aj psychologických thrilleroch, či zombie apokalypsách. Mňa naposledy dobre schladila kniha Všemi dary obdarovaná.

3. Odľahčené vtipné knihy

Tu budú argumenty podobné, ako pri našej prvej kategórii, ale samozrejme, je tu rozdiel. Nemusí to totiž byť len romantika! Dokonca by sme mohli hovoriť o rôznych vtipných sériách. A prečo je to vhodné? Nikto nechce pri bazéne či mori, pred cudzími ľuďmi plakať. Tak nechajte Na vine sú hviezdy doma a miesto toho si prineste Závislú od nákupov. Ja by som sa radšej na verejnosti pousmiala či zasmiala, ako plakala, takže som počas dvoch dní pri bazéne zhltla druhú polovičku série.

4. Nudné knihy, ako napríklad povinné čítanie do školy

Pýtate sa “prečoooooooooooooooo????”? Hej, aj ja by som si myslela, že je to hlúposť. Ale je to u mňa rokmi overená vec. V lete máte kopu času prokrastinovať (odkladať veci do aleluja) a ak si k bazénu prinesiete Antigonu alebo Drak sa vracia, nebudete mať na výber! Teda, budete. Môžete napríklad ísť do vody alebo nebodaj socializovať. ALEBO si môžete spraviť očko u vyučujúcich, keď budete vedieť, o čom hovoria, až budete to dielo preberať. A ktovie, možno na každé dve nudné/zlé sa nájde jedno dobré a vy o to neprídete.

5. Alebo čokoľvek iné, čo chcete čítať

Veď viete, môžem vám rozkazovať? Môžem, ale musíte ma počúvať? Nie. No a na základe tohto bodu mi vyhoviete vždy! Ak toto nie je váš prvý rok čítania počas leta, tak asi už sami viete, čo vám najviac vyhovuje.

A čo pri vode radi čítate vy? Alebo celkovo počas leta? Máte nejaké vybrané štýly/žánre/diela, ktoré si na leto k bazénu či moru šetríte, alebo čítate všetko, čo vám príde pod ruku?

Pepa

4 thoughts on “Typy kníh, ktoré sú vhodné v lete k vode

  1. Marťana mám práve požičaného z knižnice! 🙂

    V lete si knihy vyberám rovnakým spôsobom ako hocikedy inokedy, nejaký rozdiel v tom nerobím. Minulý rok v lete sa mi stala taká vec, že keď som si len tak náhodne v knižnici vybrala verneovku, tak bola o polárnej výprave. 😀 Ale nevadilo mi to.

    Páči sa mi

    • Tak to nám potom daj vedieť, ako sa ti páčil 🙂

      A tak aspoň verneovka trošku schladila, ale tiež v tom nevidím význam, aby sme čítali knihy studené len v zime. Malý rozdiel môže byť o knihách vianočných v lete, to by som sa už pozastavila.

      Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.