5 skupinových knižných aktivít

Pre účely tohto článku vykrádam v podstate sama seba.

Cez prázdniny som s kamarátkou z rovnakej univerzity prišla na šialenú myšlienku, že by sme založili knižný spolok. Neveim, ako frekventované spolky/societies sú na slovenských či českých školách, ale naša univerzita ich má asi 150. No a knižný nebol jeden z nich.

Dôvody, prečo to bolo šialené, boli najprv dva.

Po prvé, už aj tak som prezidentka (sorry, trochu reklamy) jedného spolku a ona je moja sekretárka (alebo zástupkyňa) a už to je dosť veľa roboty a po druhé boli prázdniny a kto vtedy chodí sledovať univerzitné skupiny, aby nám pomohli?

Ale nejako sa to podarilo a tak máme svoj spolok.

(Ďakujeme nemenovanému priateľovi nemenovanej kamarátky za naše prvé logo! Ak sa chcú pomenovať, môžu to spraviť v komentári.)

Lenže potom prišiel prvý event, prvé stretnutie, no a s tým aj myšlienka – a čo do kelu budeme robiť v takom spolku?

1. Knižný kvíz

Teda, no, toto znie tak otrepane, nie? Ale tak okrem tradičného “v ktorom roku bola napísaná táto kniha? A B C D?” sme sa rozhodli pre knihu podľa opisu. Postupne sme ich hovorili, tie prvé boli naschvál také vágne, kde by potom bola sranda? A po piatom sme ľudí pustili na internet. Nechali sme ich teda hrať v tímoch, lebo sme dúfali, že tým pádom budú mať širší záber vedomostí (pre jeden tím to tak aj naozaj platilo).

Pre tú srandu si to vyskúšajte aj vy: (a dajte nám vedieť do komentu)

  1. Je to zábavné sci-fi
  2. Prvá publikácia (anglická) je z roku 1979
  3. Prvá kniha z 5 či 6 dielnej série
  4. Predmet osobnej hygieny má v tejto knihe veľkú dôležitosť
  5. Jedna postava sa volá rovnako, ako značka auta
  6. Zbohom, Zem!
  7. 42

2. Knižné bingo

Ak sa teraz chytáte za hlavu a pýtate, sa, že čoooo? Tak pravdepodobne chápete, ako sa cítili tí chudáci, čo prišli. Nanešťastie to nebol prvý raz, čo som využila tento nápad.

Takže vidíte, ako to asi vypadalo. Pointa bola rozprávať sa s ľuďmi a nielen sucho zistiť a odísť, ale aj rozvíjať diskusiu. Napriek tomu, že sme nemali desiatky ľudí, tak sa nám podarilo nájsť niekoľkokrát bingo ale hlavne sa ľudia začali medzi sebou naozaj baviť, hoci sa predtým nepoznali.

3. Čítať knihu

No dobre, teraz si vravíte, že tento článok asi vôbec neberiem vážne. Ha, keby ste len vedeli. Ale nie. Jedna možnosť naozaj je sa stretnúť ako skupina ľudí a spolu čítať knihu. Alebo, veď viete, zadajte si knihu, ktorú má skupina do určitého času (pre)čítať a potom diskutujte.

My sme sa, mimochodom, rozhodli, že nebudeme dávať rovnakú knihu pre všetkých. Dávame silne odporúčanú knihu, ale ak je niekomu vyslovene proti srsti, radi si vypočujeme aj o inej knihe.

4. Workshopy

Ďalšia vec, ktorú nie všetci čitatelia robia, je napríklad písanie recenzií. Častokrát preto, že nevedia, ako na to. Alebo ich naučíte, ako sa obstojne fotia knihy na #bookstagram. Alebo využijete svoje šperkárske schopnosti (malá reklama sama na seba aj tu) a počas nepokojných dní si dáte relaxujúci workshop s výrobou záložiek a knihami inšpirovaných šperkov. A iných predmetov.

5. Jednoducho sa spolu dobre porozprávať

V prvom rade sa ospravedlňujem za jednoducho (skoro tam bolo proste, ale jednoducho je aspoň naša značka), viem, že sú to tie jazykové vsuvky, či čo to. Ale má to momentálne asi lepší význam spolu.

Nie, ale teraz vážne. Najdôležitejšie je, že všetci máte radi knihy. To znamená, že už máte hneď sa o čom baviť. A či sa zhodnete v tom, že eknihy sú skvelé, alebo sa budete 15 minút hádať o tom, že Chrám Matky Božej v Paríži je otrasná kniha (alebo nie), na tom nezáleží. Lebo sú to diskusie, ktoré s vami asi takmer nikto iný viesť nebude.

No a tu je môj zoznam. Máte nejaké iné nápady? Sľubujem, že ich bezočivo neukradnem 😀 Keď tak, tak si ich požičiam, adaptujem alebo zachovám len myšlienku… Samozrejme s kreditom k majiteľovi.

Na druhej strane nebojte sa požičať si moje nápady. Ja na ne patent teda nemám.

A chceli by ste si niekedy zahrať našu verziu knižného kvízu ako livestream na IG? Dajte nám vedieť!

Pepa

 

4 thoughts on “5 skupinových knižných aktivít

    • Presne. Začať sa rozprávať a zistiť, či ten človek požičiava knihy alebo nie. A aj sa potom o tom porozprávať, nielen prejsť na ďalšiu otázku.
      Do budúcna by sa to ešte dalo upraviť tak, že začneš s tým, že Ahoj, ja sa volám ….. a každý rok prečítam viac, ako 100 kníh. Druhý odpovie rovnako a potom začne diskusia, lebo myslím, že najhoršie je prelomiť ľady.

      Liked by 1 person

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.