Kto sme? Spoznajte nás!

Vzhľadom na to, že sme si isté, že náš blog nečíta len naša rodina, rozhodli sme sa, že by asi nebolo zlé, keby ste o nás niečo vedeli.

Na začiatok tohto interview by sme vám chceli povedať niečo o nás spoločne.
Sme najlepšie kamarátky už asi od troch rokov, asi najmä preto, lebo sme dlhé roky bývali na tej istej ulici. Roky strávené spolu nás poznačili asi tak, že sme rovnaké, no aj tak sú medzi nami zásadné rozdiely.

Ak by sme sa mali zadeliť do istých „kategórií“ (hlavne fandomových, lebo prečo nie), ktoré sú viac-menej všeobecne známe, tak

Evi (alebo Eva, ako vám je asi jasné) je z fakulty Bifľomor (Hufflepuff) a v MBTI typológii (pozrite si to, je to prekvapivo presné, najmä ak to robíte na nejakej väčšej anglickej stránke) je ISFJ. Keby mala mať božského rodiča, tak by to bol/a Apolón alebo Aténa.

Pepa (v skutočnosti z mena Petra) je z fakulty Slizolin (Slytherin) a v MBTI typológii (vážne si to pozrite a napíšte nám výsledky) je INTJ. Keby mala mať božského rodiča, tak by to bola Aténa alebo Hekaté.

A teraz tá sekcia FAQ.

Otázka: Prečo si sa rozhodla blogovať, respektíve blogovať o knihách?

Evi: Pretože po prečítaní knihy sa zväčša cítim naplnená a potrebujem zo seba dostať pocity a dojmy. S Pepou sa už dlhšie nemôžeme vídať často, takže sme to pretavili na “papier” a z tohto vznikla naša túžba založiť blog a písať o knihách. Určite poznáte ten pocit keď prečítate knihu, ktorá vám toho veľa dala a potrebujete aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí a cítili to, čo vy, že?

Pepa: Pre mňa to asi bolo o tom, že rada o knihách rozprávam a diskutujem ich, ale v skutočnosti vlastne skoro nie je s kým???? Okrem Evi, ale teraz už menej čítame rovnaké knihy, takže jej môžem len hovoriť, aké to bolo super/strašné a ona môže tak akurát prikyvovať. A… NAOZAJ rada všetko komentujem a vyjadrujem môj názor a tu ma nikto tak ľahko nepreruší. 😀

O: Povedzme si viac o tých knihách. Jasné, nejdeme sa pýtať na obľúbené, ale tak aspoň obľúbené žánre?

E: Čo sa kníh týka, som dosť nenáročná. Stačí mi kniha, ktorá sa dobre a rýchlo číta. Musí i nemusí mať originálny dej, niekedy je aj dobre podané klišé krásny zážitok. Čo sa týka žánrov tak najviac čítam romantické, young adult, súčasné, no nevyhýbam sa samozrejme úžasnej fantasy, dystopii a v poslednom čase milujem historické knihy.

P: Tak pre mňa je najobľúbenejší žáner dystopia, fantasy, YA,… Viac-menej veci originálne, mám vážne rada originálne nápady a tie tuctové veci ma veľmi nezaujímajú. Špiónky – tínedžerky – vychovávané vo vzducholodi? ÁNO!!! Vysokoškoláčka, plachá, sa zamiluje do školskej hviezdy? Radšej nie…

O: A súčasťou ktorých fandomov si? Zúžme to na menej ako 20.

E: Menej ako 20? To bude ťažké 😀 😀 Milujem tooľko fandomov.. Z tých knižných určite patrím medzi Potterheads, Hry o život, polobohov, bežcov z Labyrintu, do Selekcie či do Mesačných kroník. Všetky sú veľmi známe a že majú byť prečo! Sú to neskutočne úžasné knihy. Zbožňujem tiež Narniu alebo z autorov Colleen Hoover a Miu Sheridan.
P: Ja musím len súshlasiť so všetkým po Colleen Hooverovú, ktorej fanúšikovia sa podľa všetkého volajú CoHorts! Ale som aj veľkým fanúšikom Pána prsteňov, Pekelných strojov, Delíria a nohých ďalších.

O: Nejaké záujmy mimo kníh? Určite sa niečo nájde.

E: He… Seriály? Knihomoľ asi často povie práve toto, no nemôžeme si pomôcť. Keď nás zrovna nedrží v zajatí knižná realita, zodpovednosť preberá tá seriálová. Tiež milujem hudbu, spievam a hrám na klavíri. Neviem či to patrí medzi záujmy, no pravidelne navštevujem kresťanské zhromaždenia, ktoré robia môj život jedinečným. Aspoň pre mňa. Oh a spomenula som čítanie,čítanie a ..čítanie?
P: Fúúúúúúú… Hm… No… Ale nie, ja vlastne športujem! Judo, sezónne aj lukostreľba. Ráta sa toto blogovanie ako koníček?

O: Ku knihám sa hodia aj seriály. Čo pozeráš a odporúčaš?

E: No.. ako som už spomínala, samozrejme! Je to druhá naj náplň môjho času (asi je so mnou niečo zle). Moje srdce ukradli seriály ako Sherlock, Game of Thrones, Bratstvo neohrozených (história ❤ ), Supernatural, Narcos, 13 Reasons Why, Hawaii Five-0, Scorpion, Teen Wolf, Sense8, Riverdale… možno sme mali práve toto obmedziť na tých 20 😀 Mohla by som pokračovať a prísť na veľmi veľké číslo. A potom, že nemám čas na školu a normálny život..

P: Ja toho v skutočnosti veľa nestíham, radšej čítam a obdivujem Evi za to, ako to stíha. No, nevyhla som sa tejto mánii ani ja a cez internet sledujem Doctora Who a prednedávnom som skončila Sherlocka. A v televízii sledujem väčšinou kriminálky a detektívky, tie milujem!

O: Nejaké talenty? Ako napríklad umelecké sklony?

E: Takže, o tej hudbe som už vravela. Neviem či je to práve talent ale s Pepou sme už odmala chodili na klavír a dokonca istý čas mali založenú hudobnú skupinu! (Nezohnali sme ale bubeníka 😀 ) Ešte milujem spev, ktorý praktizujem veľmi často, chudáci moji bratia už nevedia čo so mnou. Vlastne celá rodina.

P: Ale no! Spomínať našu (ne)slávnu kariéru! 😀 Hej, ten klavír… Škoda, že som nikdy nemala hudobný sluch a môj výtvarný talent skončí, keď nakreslím postavičku z čiarok. Ale celkom náhodou som začala drôtikovať a okrem toho, že ma to baví, tak to nevyzerá ani tak divne 😀

O: Mačky alebo psy?

E: Psy, psy, psy! Viem, že Pepa povie mačky a má milión argumentov, ale psy sú verné, nie sú lenivé, vytvoria si s človekom puto a nedokážu ho opustiť. Mačky..bla bla, ble.

P: Mačky! A tu sa ukazuje, ako sme často rozdielne, až je to divné.

O: Obľúbená farba?

E: Modrá! Možno viete z môjho podpisu, alebo tak.. Skrátka odkedy si pamätám ku mne táto farba prehovára a milujem ju.

P: No hej, modrá… Ale ja by som sa stavila, že v detstve Evi inklinovala k žltej??? A okrem modrej aj čierna, ideálne skombinované!

O: Koľko kníh prečítaš za týždeň? Mesiac?

E: V poslednom čase možno tak dve za týždeň a 10 za mesiac, no bývalo to oveľa viac. Len si už neviem na knihy nájsť čas a veľmi ma to škrie.
P: 10 za mesiac určite. Dosť záleží od toho, či čítam 600 stranovú fantasy alebo 250 stranovú romantiku. Cez prázdniny a podobne je to tak dvojnásobok.

O: No a keď sme znova pri knihách, tak koľko kníh je momentálne na zozname toho, čo plánuješ čítať?

E: Môj zoznam je veľmi malý, je tam len okolo 30 kníh a občas ma to desí, že čo ak budem chcieť čítať a nebudem sa môcť pohnúť? No robím nárazové researchy a vždy si nájdem nejakú sériu, ktorá si udrží moju pozornosť na dlhšie a mám o zábavu postarané.

P: Ech… 315 😀 A to som si dala záväzok, že to zredukujem na „pod 300“. Nevydalo. A tiež robievam také nárazové akcie, kde si pozriem obsah tak 30 kníh a potom 5-10 pridám do zoznamu. Goodreads ma pokazilo.

O: Vráťme sa predsa len ešte k tomu blogovaniu. Aký máš z toho pocit?

E: Robím to teda hlavne pre seba aby som sa vypísala z myšlienok, ktoré nemôžem len tak niekomu povedať lebo by ma poslali do ústavu. No teraz, keď už nás ľudia čítajú, nachádzam v tom novú vášeň a snažím sa oveľa viac. Pocit mám z toho úžasný. Vypíšem sa a niekomu pomôžem vybrať si knihu.

P: Je to super!!! Nechápem, prečo sme s tým nezačali skôr. Aj keď občas mám taký stav, že sa mi nechce, inokedy by som napísala aj 3 články za deň. Zastavte ma niekto. Ale nie 😀 Naozaj ma to baví a dosť sa v tom nachádzam, tak hádam nám to vydrží čo najdlhšie s čoraz väčšími úspechmi.

O: Ste dve. Má to niektorá viac pod palcom? Alebo je to všetko také rovnomerne rozdelené?

E: Určite tu preberá iniciatívu Pepa. Ja by som sa uspokojila i s týmto naším malým blogom, no jej ambície nás posúvajú ďalej a i za to som vďačná. A nikdy mi nevadilo keď mal veci pod palcom niekto iný, takže som aj celkom rada. 😀

P: Ha, teraz som rada, že odpovedám druhá, lebo by to znelo hrozne, keby som okamžite povedala, že ja. Nuž, je to tak. Vždy som bola taký ten typ, že hoci som sa nedrala dopredu, aby som všetkých viedla, tak som vždy ľudí rada navigovala, komandovala a kritizovala. A tu je jedna osoba, ktorá si to nechá 😀 Nieeee. Pravda je taká, že hoci komandujem, tak vždy dám na názor Evi a snažím sa, aby sme si tu boli rovnocenné. Lebo inak by to nefungovalo!

Ďakujeme, že ste si nás prečítali až do konca.
Ak na nás máte viac otázok, tak nám ich pokojne napíšte a my odpovieme, ako najlepšie budeme vedieť. Respektíve – pravdivo 😀

Evi a Pepa

P.S.: Ak by ste chceli navštíviť aj iné knižné blogy a hľadáte inšpiráciu, pozrite si tento večne sa rozširujúci zoznam….
Knižní blogeři