Labyrint: Útek

Túto knižnú sériu som milovala. Je to jedna z mojich najobľúbenejších a preto sa s vami musím podeliť o nespravodlivosť, ktorú na tejto knihe napáchali jej filmovým spracovaním.

Dúfam, že mi odpustíte, že netuším ako sa Dashnerov slang prekladá do slovenčiny, lebo som knihy čítala po anglicky, takže sa to pokúsim nejako opísať. Jediné čo viem je, že to, kde bývali sa volalo Flek.

POZOR SPOILERY!!!

Najprv by som mala povedať, že film sám osebe sa mi celkom páčil. Mal skvelé efekty a úžasné herecké výkony, no predsa len musím vypichnúť pár vecí, ktoré som ešte stále nestrávila. Keďže bol založený na knihe, moja lampa a mikroskop boli podvedome pripravené. A že som si posvietila.

Začnime menšími detailami, ktoré mierne posunuli dejovú líniu:

  • V knihe si Thomas svoje meno pamätá hneď, no vo filme si naň spomenie až neskôr večer.
  • Začína si však spomínať oveľa rýchlejšie cez jeho nočné mory, čo sa v knihe nestalo až pokým ho neuštipol griever (tá veľká zlá vec).
  • Theresa je po svojom príchode v kóme pár týždňov, no v knihe sa zobúdza skoro hneď.
  • Vo filme neboli Beetle Blades! Sú to tie malé vecičky, vďaka ktorým W.I.C.K.E.D. denne sledovalo všetkých obyvateľov Gladeu/Fleku(?). Len neskôr sme sa zbežne dozvedeli o tom, že sledujú každý ich krok a neprítomnosť týchto lietajúcich kamier ubralo atmosfére na desivosti.

Potom sú tu tie informácie, ktorých zmenu nikdy nepochopíme:

  • Načo menili počet rokov, ktorý tam chalani strávili? (z dvoch na tri)
  • Sérum proti jedu grieverov v knihe už je vo Fleku, no vo filme ho so sebou prináša Theresa… Nepodstatné, tak načo to meniť a nás čitateľov tým mýliť?
  • Prečo povedali, že Alby bol v Labyrinte prvý a sám, keď najprv prišlo chalanov výťahom okolo 30?

Prikorením neprehliadnuteľnými rozdielmi:

  • Thomas a Theresa nemajú telepatické spojenie (akože dobre, vo filme sa to robí ťažko, ale bolo to niečo ich špeciálne).
  • “Flekári” sú k Thomasovi vo filme oveľa milší  ako v knihe. Pôvodne mali byť odťažití, snažili sa robiť mu to ešte horšie.
  • Theresa je tu ako ženská postava len preto, aby nejakú ženskú postavu mali. V knihe je to bystré dievča, ktoré prichádza s dôležitými informáciami, no vo filme nemá skoro žiadne miesto.
  • Postavy sú nedostatočne rozvinuté. Nemáme šancu spoznať ich tak hlboko ako v knihe, čo sa určite nedá zazlievať, len niekomu (mne napríklad) to tam mohlo vadiť.
  • Gally bol tak zlý preto, lebo mal vízie, nočné mory o Thomasovi, no vo filme z neho urobili len chalana s agresívnym správaním pre jeho vlastné potešenie, bez žiadneho dôvodu. I keď Gallyho ako postavu nemám rada, zdalo sa mi akoby bol on a jeho motívy náročky zosmiešnené.
  • Grieveri v knihe prichádzajú každú noc a vždy si so sebou zoberú jedného chlapca. Vo filme však prídu jedenkrát a na Glade bez zábran zaútočia.
  • Jedna vec, ktorá knihu robí tak úžasnou je, že nám autor do detailov opisuje život v Glade. Vidíme aký úžasný systém si chalani vymysleli, ako sa o seba dokážu postarať a nakoniec si každý urobí svoju robotu. Je to fascinujúce, lebo nám to kniha dovolí zažiť. Vo filme máme samozrejme skrátenú verziu a veľa z tohto si ani nestihneme všimnúť a to kazí atmosféru.
    Chcela som tým povedať, že celá dejová línia je posunutá, veci, čo mali trvať pár týždňov trvajú pár dní, čo neskutočne redukuje zážitok.

Až na tieto veci bol film dobrý a priznajme si, my dievčatá sme si užili herecké obsadenie. 😀

Pár (asi príliš) vecí, čo som si tu tak všimla, ak vám ešte niečo vadilo, alebo sa vám naopak páčilo, dajte vedieť!

Evi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.