Marťan

Ako prežiť na Marse?

18007564

Názov: Marťan /The Martian

Autor: Andy Weir

Rok vydania v originálnom jazyku: 2011

Žáner: sci-fi, akčné, dobrodružné

Séria: žiadna

Only an idiot would keep that thing near the Hab. So anyway, I brought it back to the Hab.

Mark Watney je astronaut, ktorý uviazol na Marse. Má potraviny na asi 31 dní a všetci na Zemi si myslia, že je mŕtvy a on nemá možnosť ich kontaktovať. Našťastie je to botanik a inžinier, takže hádam vymyslí ako prežiť…

Yeah. This all sounds like a great idea with no chance of catastrophic failure. That was sarcasm, by the way. 

Tri rýchle poznámky:  1. Túto recenziu som si odkladala tak dlho, že knihu vydali aj v slovenčine.

2.  Prečítala som si to aj po slovensky a veľmi vám odporúčam prečítať si to po anglicky, lebo v slovenčine je Mark zrazu skôr trápny ako vtipný.

3. V slovenskom preklade chýba jedna strana na konci. Možno nebola vo všetkých anglických edíciách, ale v mojej bola a preto mi tam chýbala. A čo viac, niektoré preklady pomotali, kde tu vynechali “nepodstatnú vetu” alebo si niečo domysleli. No ďakujem pekne.

Táto kniha je úžasná! Je vtipná a mierne kockáčska a napriek tomu, že je kockáčska sa jej dá rozumieť aj po anglicky úplne ľahko.

Yes, of course duct tape works in a near-vacuum. Duct tape works anywhere. Duct tape is magic and should be worshiped.

Marťan je písaný formou denníka, preto sa o udalostiach dozvedáme vlastne až po tom, ako sa v skutočnosti stali, čo síce uberá na dráme, lebo vidíme že prežil, ale aspoň má už Mark nadhľad a preto je to vtipnejšie.

It’s true you know. In space, no one can hear you scream like a little girl.

Okrem Marka sa tu stretávame s osobami z NASA, kde šéfovia predstavujú povinnú byrokraciu, členovia posádky, ktorí mi zo začiatku splývali dokopy, ale to bolo asi tou angličtinou, že nebolo jasné, či je postava žena alebo nie, čo by mi ich pomohlo rozlíšiť aspoň trošku.

Varovanie- filmy, hoci väčšinou je dej zachovaný, aj kde tu tá vtipnosť, sa rozhodli pomeniť niektoré mená a konečný vývoj udalostí. Čo už, dokonalé spracovanie asi neexistuje.

Prečítajte si to! Ak sa s angličtinou len rozbiehate, môže vám to trvať alebo vás to odradiť, ale ak sa cítite odvážne, určite to po anglicky aspoň skúste. A v najhoršom prípade to teda otvorte po slovensky, možno mi tá vtipnosť unikala práve preto, že som to čítala anglicky.

I tested the brackets by hitting them with rocks. This kind of sophistication is what we interplanetary scientists are known for.

Knihu hodnotím na 9,7/10.

Pepa

Knihu kúpite v internetovom obchode BOXU.

2 thoughts on “Marťan

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.